10.7.08

FREECYCLE ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Μην πετάς, ανακύκλωσε!


Είτε κάνετε ανακαίνιση και θέλετε να ξεφορτωθείτε παλιά αντικείμενα, είτε είτε απλά αγοράσατε ένα καινούριο γκάτζετ και δε σας χρειάζεται πλέον το παλιό, αντισταθείτε στη συνήθεια και μην το πετάξετε. Βάλτε μια ηλεκτρονική αγγελία και χαρίστε το σε κάποιον που ενδιαφέρεται. Και που ξέρετε, μπορεί να βρείτε κι εσείς να προσφέρουν κάτι που σας χρειάζεται.


Της Χριστίνας Μπατσίλα




Ολα αυτά γίνονται δυνατά χάρη στη δράση της ομάδας Freecycle, μιας εθελοντικής οργάνωσης που αναλαμβάνει τη διαχείριση των ηλεκτρονικών αγγελιών προσφοράς και ζήτησης αντικειμένων. Οι «Διαδρομές» μίλησαν με τον Αλέξανδρο Ασταρά, επικεφαλής της ομάδας Freecycle Θεσσαλονίκης, που μας έλυσε τις απορίες σχετικά με την ιδιαίτερη αυτή πρωτοβουλία, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, με πάνω από 1.100 μέλη και περίπου 50 ανταλλαγές αντικειμένων το μήνα, σε λιγότερο από 2 χρόνια ύπαρξης .




Πείτε μας λίγα στοιχεία για την ιστορία του freecycle στη Θεσσαλονίκη.

Ξεκίνησε με πρωτοβουλία δική μου και της Χριστίνας Κεμανετζή τον Αύγουστο του 2006, στα πλαίσια οργανωμένου διεθνούς κινήματος. Επειδή δεν έχει αποθήκες, γραφεία ή προϋπολογισμό, παρά μόνον ιστοσελίδες και δωρεάν online εργαλεία όπως το YahooGroups, οργανώθηκε και στήθηκε μέσα σε λίγες μόνον ώρες. Οι πρώτοι εθελοντές της ομάδας διαχείρισης ήταν οι ιδρυτές, έκτοτε προστέθηκαν και άλλοι και πλέον η ομάδα διαχείρισης αριθμεί πάνω από 10 μέλη.


Το freecycle είναι καθαρά ηλεκτρονική διαδικασία, με mail που στέλνονται στα μέλη, με κάποιου είδους αγγελίες για το τι προσφέρεται και τι ζητείται. Για πόσο διάστημα μένουν διαθέσιμες αυτού του είδους οι ανακοινώσεις;

Οι ανακοινώσεις – αγγελίες δε σβήνονται ποτέ, κρατούνται για λόγους αρχειοθέτησης και σαν παράδειγμα για τα καινούργια μέλη. Όταν όμως διεκπεραιωθεί μια ανταλλαγή και αλλάξει χέρια κάποιο αντικείμενο, στέλνεται μήνυμα ενημέρωσης στον ηλεκτρονικό πίνακα για να μη συνεχίζουν να ανταποκρίνονται εις μάτην και άλλα μέλη. Για παράδειγμα κάθε αγγελία με την ένδειξη «ΠΡΟΣΦΟΡΑ:» ακολουθείται από μια «ΔΟΘΗΚΕ:» και κάθε αγγελία «ΖΗΤΕΙΤΑΙ:» από μιαν αντίστοιχη «ΠΑΡΕΛΗΦΘΗ:».Ποια διαδικασία ακολουθείται για να γίνει η ανταλλαγή; Ο αποδέκτης αφού διαβάσει την αγγελία επικοινωνεί απ’ ευθείας με το δωρητή, συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες, κλείνει κάποιο ραντεβού συνάντησης και αναλαμβάνει τη μεταφορά του αντικειμένου. Κατόπιν ένας από τους δύο (συνήθως ο δωρητής) αναρτεί αγγελία πως το αντικείμενο δεν είναι πλέον διαθέσιμο.


Γίνεται κάποιου είδους έλεγχος;

Ναι, απαγορεύεται η διακίνηση παράνομων αντικειμένων και ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να φροντίζουν όταν ανταλλάσσονται αδέσποτα ζώα να φροντίζουν να καταλήγουν σε όσο το δυνατόν καλύτερα σπίτια. Επίσης οι αγγελίες φιλτράρονται από την εθελοντική ομάδα διαχείρισης, έτσι ώστε να αποτραπούν η παρενόχληση από διαφημιστές, φαινόμενα εκμετάλλευσης (συστηματικοί μεταπωλητές που μαζεύουν αντικείμενα για κέρδος, κτλ), επιθετική ή κερδοσκοπική συμπεριφορά καθώς και πρακτικές προσηλυτισμού πάσης φύσεως. Σεβόμαστε το χρόνο των μελών μας και φροντίζουμε να φθάνουν μέχρι το ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό τους μόνον χρήσιμες αγγελίες και κάποιες ελάχιστες ανακοινώσεις συντονισμού της ομάδας.


Ολες οι ανακοινώσεις είναι και στα αγγλικά, βλέπετε να υπάρχει κάποια παραπάνω συμμετοχή από ξένους, ίσως φοιτητές, που ήταν περισσότερο εξοικειωμένοι με το freecycle από την πατρίδα τους;

Οι φοιτητές και οι μετανάστες είναι κοινωνικές ομάδες σε κίνηση από τόπο σε τόπο, συχνά με περιορισμένη οικονιμική επιφάνεια σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Από την αρχή έγινε εμφανές ότι συμμετείχαν στο Freecycle ενεργά και πως η αγγλική γλώσσα τους βοηθούσε παράλληλα με την ελληνική. Όπου κάποιος δε γνωρίζει τη μία από τις 2 γλώσσες, η ομάδα διαχείρισης βοηθά μεταφράζοντας ή διορθώνοντας την αναρτούμενη αγγελία πριν δώσει την έγκριση δημοσίευσης.


Ποια είναι τα είδη που προσφέρονται και ζητούνται γενικώς, ποιες οι κατηγορίες;

Στο Freecycle μπορεί να βρει κανείς σχεδόν τα πάντα! Από αθλητικό εξοπλισμό και μουσικά όργανα μέχρι έπιπλα, βιβλία και περιοδικά, υπολογιστές και περιφερειακά υπολογιστών, εξαρτήματα αυτοκινήτου, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, δομικά υλικά και κατοικίδια ζώα. Από τα πιο ασυνήθιστα αντικείμενα που ανταλλάχθηκαν στο Freecycle Θεσσαλονίκης ήταν εξοπλισμός ενυδρείου, μια στολή ναύτη και συλλογή γραμματοσήμων.


Υπάρχει κάτι με μεγαλύτερη ζήτηση;

Μεγάλη ζήτηση εμφανίζουν οι φορητοί υπολογιστές (laptop), τα κινητά τηλέφωνα, τα μουσικά, ο αθλητικός εξοπλισμός και έπιπλα πάσης φύσεως.


Τα είδη που τελικά προσφέρονται αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αυτά τι γίνονται;

Παραμένουν με το δωρητή. Ενθαρρύνουμε την επαναχρησιμοποίηση μέσω Freecycle σαν την πιο κοινωνικά και οικολογικά υπεύθυνη λύση, με την ανακύκλωση ως την επόμενη κατά σειρά επιλογή. Σκοπός μας είναι να εξοικονομηθεί η ενέργεια και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να παραχθεί και να μεταφερθεί το κάθε αντικείμενο, να μειωθεί ο όγκος σκουπιδιών στις χωματερές και να ωφεληθούν συμπολίτες μας με αντικείμενα που έχουν ανάγκη.


Οσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην ομάδα διαχείρισης πρέπει να έχουν κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις, υπολογιστών πχ;

Ναι, συνήθως ζητούμε άτομα με άνεση στη χρήση υπολογιστή, δακτυλογράφηση, χρήση του διαδικτύου και γνώση της αγγλικής γλώσσας. Έχουμε τόσο φιλότιμο σα λαός που δε χρειάστηκε ποτέ να ψάξουμε για εθελοντές, μας βρήκαν από μόνοι τους μετά την πρώτη τους επιτυχημένη ανταλλαγή (θέλαν να προσφέρουν κάτι παραπάνω σε μια τόσο εύστοχη ιδέα).


Υπάρχει προοπτική για εκπαίδευση και στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ανοίξει ο κύκλος στη Βόρεια Ελλάδα;

Η ομάδα Θεσσαλονίκης ίσως το πιο δημοφιλές πεδίο «εκπαίδευσης» μαθητευόμενων ιδρυτών/διαχειριστών ομάδων Freecycle στην Ελλάδα. Συχνά κάνουν αίτηση για δημιουργία τοπικής ομάδας και ενώ περιμένουν, μαθητεύουν στην ομάδα μας. Συχνά μάλιστα μένουν στην ομάδα ως συνδιαχειριστές μαζί με τις δικές τους τοπικές ομάδες.


Ποια είναι η σχέση με τη «μητρική ομάδα» του freecycle;

Είναι αρκετά χαλαρή σχέση. Από τη φύση του το κίνημα βασίζεται σε αυτονομία δράσης των τοπικών ομάδων, τηρουμένων κάποιων κανονισμών για να μην αλλοιωθούν τα περιβαλλοντικά ιδεώδη του και να αποφευχθεί εκτροπή από τους αφιλοκερδείς και ανθρωπιστικούς του στόχους. Φροντίζουμε απλά να τηρείται το καταστατικό (να προστατεύεται το σήμα κατατεθέν κτλ. Ο κεντρικός κορμός του Freecycle περιορίζεται στην έγκριση της δημιουργίας των νέων τοπικών ομάδων, στη διεθνή συλλογική διαφήμιση και στη διατήρηση ενήμερης λίστας για όλες τις ομάδες. Όπου στον κόσμο κι αν βρεθεί κάποιος, με μια βόλτα στο www.freecycle.org μπορεί να βρει την κοντινότερη ομάδα Freecycle!



Freecycle Θεσσαλονίκης


Η ομάδα διαχείρισης Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε και συντονίζεται από τους Αλέξανδρο Αστάρα και Χριστίνα Κεμανετζή και αποτελείται πέραν από τους ιδίους και από τους Λεωνίδα Κολάρο, Στέλλα Βρεττά, Aγγελο Ιωακειμίδη (Freecycle Αθηνών), Στέλιο Μυστακίδη (Freecycle Πάτρας), Λαλού Παπαγεωργοπούλου (Freecycle Ναύπλιο), Γιώργο Ηλιάδη (Freecycle Μυτιλήνη), Τάσο Θεοδωσίου (Freecycle Ρόδου), Βασίλη Ματιάκη (Freecycle Κοζάνης), Αντώνη Μπαλτζή (Freecycle Χαλκίδας) και Παναγιώτη Κεμανετζή (Freecycle Ξάνθης). Η πολυχρηστικότητα του internet επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ των συντονιστών από διάφορες πόλεις, έτσι ώστε ο ένας να υποστηρίζει την προσπάθεια των άλλων σε περιόδους υψηλής ζήτησης, διακοπών, κτλ. Oλοι σχεδόν είναι νέοι στην ηλικία, οι ιδρυτές είναι 34 και 32 χρονών (μηχανικός ο Αλέξανδρος και γιατρός η Χριστίνα) αντίστοιχα, και η μέση ηλικία πρέπει να είναι κάτω των 30. Εξαίρεση αποτελεί ένας χαρισματικός κύριος που βρίσκεται στη σύνταξη και βοηθά εθελοντικά στη διαχείριση από την αρχή σχεδόν της ίδρυσης της ομάδας Θεσσαλονίκης! Υπάρχουν αρκετοί διδάσκοντες σε πανεπιστήμια, φοιτητές, ένας στρατευμένος, μερικοί αυτεπάγγελτοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου.Αφιερώνουν λίγες ώρες την εβδομάδα για διαχείριση, συχνά κάτω των 4 ωρών, ανάλογα με την περίσταση, σπασμένες σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Οι πιο έμπειροι ασχολούνται και με την προώθηση της όλης ιδέας στους Θεσσαλονικείς.



Info

Για να γίνετε μέλη αρκεί να εγγραφείτε στο Yahoo!Group του Freecycle Θεσσαλονίκης. Χρήσιμα sites

• The Freecycle Network είναι η κεντρική σελίδα του διεθνούς κινήματος

• FreecycleWIKI είναι η Ελληνική πύλη που είναι και προσβάσιμη μέσω του http://freecycle.wikispaces.com/

• http://groups.yahoo.com/group/thessaloniki_freecycle_group/, η ομάδα Θεσσαλονίκης

• Course: Εκπαίδευση εθελοντών Freecycle (για όσους θέλουν εθελοντικά να συνεισφέρουν στη διαχείριση των αγγελιών) http://iedu.gr/course/view.php?id=11

Δεν υπάρχουν σχόλια: