6.4.08
PLACEBO
Επιστήμονες πειραματίζονται με «κατα φαντασίαν» φάρμακα για «κατά φαντασίαν» ασθενείς
Του Φώτη Νικολαΐδη
Μια μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι τα ψευτοφάρμακα επιδρούν τόσο στο εγκέφαλο όσο και οργανισμό του ανθρώπου και κάποια άλλη ότι η επίδραση τους είναι ασήμαντη η μηδαμινή. Η θετική σκέψη πάντως βοηθάει στην υγεία, αντίδραση placebo και η αρνητική σκέψη την επιδεινώνει, αντίδραση nocebo.
Ακόμη και αυτοί που δεν πήραν φάρμακα, αλλά νομίζουν ότι πήραν, γίνονται καλύτερα. Αυτό το παράδοξο φαινόμενο, που περιγράφεται με την λέξη placebo, απασχολεί όλο και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα που προσπαθεί να το εξηγήσει. Η απλοϊκή εξήγηση "η δύναμη της σκέψης θεραπεύει" δεν είναι πλέον αρκετή, διότι τα placebos έχουν και φυσική επίδραση στον άνθρωπο, όπως αποδείχθηκε από κάποια επιστημονικά πειράματα.
Οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο
Τα placebos είναι μη δραστικά, μη αποτελεσματικά και μη φαρμακευτικά σκευάσματα που δίνονται σαν φάρμακα σε ορισμένους ασθενείς, που όλως παραδόξως παρουσιάζουν καλύτερη η χειρότερη κλινική εικόνα. Οι ασθενείς που τα λαμβάνουν ευελπιστούν την θεραπεία τους και από πρόσφατες πανεπιστημιακές έρευνες αποδείχθηκε ότι η θετική σκέψη επιδρά όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στο σώμα του ανθρώπου. Ο εγκέφαλος εκκρίνει παυσίπονες οπιούχες ουσίες που καταστέλλουν την λειτουργία των νευρώνων που ευθύνονται για τον πόνο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όταν ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ χάσει την εμπιστοσύνη του στα φάρμακα, τότε επιδεινώνεται και η υγεία του, φαινόμενο nocebo. Αυτά τα συμπεράσματα δίνουν άλλες διαστάσεις στο θέμα των placebo και γεννούν το ερώτημα πως μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των ασθενών;. Η προσδοκία επιδρά θετικά στο εγκέφαλο και στην υγεία του ασθενή, ισχυρίζεται ο Τορ Γουάγκερ νευρολόγος του πανεπιστημίου της Columpia. Τα placepos δεν προκαλούν μία μόνο αντίδραση αλλά πολλές, ισχυρίζεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορίνο Φαμπρίτσιο Μπενεντέτι, που ασχολείται με ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
Επιστημονικά πειράματα με placebo
Δοκιμές με placebos γίνονται εδώ και πολλά χρόνια και αυτοί που τα παίρνουν αισθάνονται συνήθως καλύτερα, κάτι που δυσχεραίνει όμως την αξιολόγηση των πραγματικών φαρμάκων. Για πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι η επίδραση τους ήταν καθαρά ψυχολογική, τώρα όμως υπάρχει μία μερίδα επιστημόνων που υποστηρίζει ότι αυτά επιδρούν και στον οργανισμό και ότι η θετική σκέψη ακολουθεί το ίδιο θεραπευτικό μονοπάτι με τα πραγματικά φάρμακα, όσον αφορά την αντιμετώπιση των νευρολογικών παθήσεων.
Την άποψη αυτή την υποστηρίζουν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Μίσιγκαν και της Κολούμπια που έκαναν το εξής πείραμα: σε έναν αριθμό ασθενών που ήταν συνδεδεμένοι με μηχανήματα PET έγιναν στην στοματική κοιλότητα ενέσεις με αλατόνερο για να τους προκληθεί πόνος. Την ώρα που τα μηχανήματα σάρωναν τον εγκέφαλο τους έλεγαν ψέματα ότι θα τους δοθούν παυσίπονα, στην πραγματικότητα όμως τους έδωσαν placebo. Αποτέλεσμα: ο εγκέφαλος παρήγαγε περισσότερες ενδορφίνες, που λειτουργούν σαν φυσικά παυσίπονα και μπλοκάρουν την ανταλλαγή των μηνυμάτων πόνου μεταξύ των νευρικών κυττάρων και έτσι οι ασθενείς αισθάνθηκαν αμέσως καλύτερα.
Επιπρόσθετα, το επίπεδο του πόνου επανήλθε στα φυσιολογικά όρια μόλις εντάθηκε ο πόνος με μία νέα ένεση αλατόνερου, δηλαδή ο οργανισμός αντιμετώπισε τον πόνο αποτελεσματικά αυξάνοντας την παραγωγή οπιούχων ουσιών. Τα placebo μπορούν τελικά να προσφέρουν κάποιου είδους θεραπεία, όμως αυτή διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο λόγω διαφορετικής λειτουργίας του εγκεφάλου.
Ο καθηγητής Μπενεντέτι έκανε το εξής πείραμα: έδωσε σε ένα ασθενή placebo και παρατήρησε καταστολή της λειτουργίας των νευρονίων του εγκεφάλου κατά 40%. Ο Ιταλός επιστήμονας έκανε όμως και ένα ακόμη πείραμα: σε ένα ασθενή δίνονταν ενέσεις μορφίνης, άλλοτε πραγματικές και άλλοτε placebo, χωρίς αυτός να το γνωρίζει, όμως όταν ο ασθενής γνώριζε ότι θα ελάμβανε πραγματική μορφίνη η επίδραση της αυξανόταν κατά 50%. Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι ασθενείς με πάρκινσον παρουσίαζαν μεγαλύτερη βελτίωση όταν τους πληροφορούσαν ότι επρόκειτο να συνδεθούν με βηματοδότη, παρά όταν τους συνέδεαν χωρίς να τους πληροφορήσουν.
Υπέρ και κατά
Υπάρχουν όμως και πολλές αντίθετες απόψεις επί αυτού, όπως η έρευνα των Δανών Hrobjartsson & Gotsche που δημοσιεύτηκε το 2001 και αφορά την μετα-ανάλυση 114 ερευνών, από τις οποίες δεν προέκυψε καμία σημαντική διαφορά μεταξύ της μη λήψης φαρμάκων και της λήψης placebos.
Ο όρος placebo εισήχθηκε από τον H. K Beecher το 1955, ο οποίος ανέλυσε 15 μελέτες με διάφορες παθήσεις, όπου ανακάλυψε ότι το 35% των ασθενών, σε δείγμα 1.082 ασθενών, παρουσίαζαν σημαντική ανακούφιση από την λήψη των ψευδοφαρμάκων. Η μελέτη του Beecher με τον τίτλο "The Powerful Placebo" αμφισβητήθηκε έντονα από μεταγενέστερους επιστήμονες, αλλά το ποσοστό των ανθρώπων που παρουσιάζουν βελτίωση από την λήψη placebos θεωρείται σήμερα μεγαλύτερο, ιδιαίτερα στις περιπτωσεις πόνου, κατάθλιψης και στομαχικών προβλημάτων, όπου φτάνει και το 75%. Υπάρχει μάλιστα μερίδα επιστημόνων που υποστηρίζει την ακραία θέση " ότι δεν υπάρχουν αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι τα ψυχοφάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά από τα placebos".
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες εκθέσεις των φαρμακευτικών εταιριών, δίνουν σημαντική ανακούφιση στο 60% των ασθενών, σε αντίθεση με τα χάπια placebos που στην καλύτερη περίπτωση προσφέρουν ανακούφιση στο 40% των περιπτώσεων. Υπάρχουν όμως και κάποιες αδημοσίευτες εκθέσεις που κάνουν λόγο για μικρότερα ποσοστά επιτυχίας των φαρμάκων, που δεν ξεπερνούν κατά πολύ αυτά των placebos.
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Προστατευτείτε από τις κλιματολογικές αλλαγές!
Οι μεταβολές του κλίματος δεν απειλούν κάποιο αόριστο μέλλον του πλανήτη, αλλά την υγεία μας σήμερα. Αυτό είναι το φετινό μήνυμα της «Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας».
Το 2002 στην Ινδία πέθαναν 60.000 άνθρωποι από διάφορες αρρώστιες, τις οποίες όμως η μόλυνση του περιβάλλοντος είχε επιδεινώσει δραματικά. Πέρσι τον Οκτώβριο τροπική καταιγίδα είχε προκαλέσει πλημμύρα στο 80% της επικράτειας στη Δημοκρατία του Αγ. Δομήνικου, προκαλώντας την κατάρρευση του συστήματος ύδρευσης και δυσχεραίνοντας σημαντικά την επικοινωνία ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο κομμάτι της χώρας, πλήττοντας έτσι σοβαρά και το σύστημα περίθαλψης. Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα, πρόσφατα μάλιστα, για το πόσο οι κλιματολογικές αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τις ζωές, την υγεία και την ίδια τη σωματική ακεραιότητά μας με διάφορους τρόπους. Με στόχο λοιπόν να τονίσει αυτήν ακριβώς αυτήν την παράμετρο της στενής σύνδεσης ανάμεσα στην υγεία σήμερα - όχι σε κάποια επόμενη γενιά - και τις κλιματολογικές αλλαγές, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που εορτάζεται από το 1948 κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, έχει ως θέμα την «προστασία της υγείας μας από τις κλιματολογικές αλλαγές».
60.000 θάνατοι...
Υπολογίζεται ότι 60.000 θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με κάποιο τρόπο με κλιματολογικά συνδεδεμένες φυσικές καταστροφές - οι περισσότεροι από αυτούς σε αναπτυσσόμενες χώρες. Από τη μία τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν τους κινδύνους για υλικές καταστροφές, αλλά και σωματικές βλάβες, ενώ από την άλλη η δυναμική λοιμωδών νοσημάτων, της ελονοσίας, της διάρροιας και της κακής διατροφής, κυρίως στα παιδιά, παίρνει άλλες διαστάσεις εξαιτίας των μεταβολών του κλίματος.
Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε;
Μειώστε το «αποτύπωμά» σας από διοξείδιο του άνθρακα στον πλανήτη. Αυτή είναι η παρότρυνση - στόχος που αφορά όλους μας. Κάποιοι από τους τρόπους για να την εφαρμόσουμε είναι ο περιορισμός των μετακινήσεών μας με αεροπλάνο (εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα) και αυτοκίνητο, η προτίμησή μας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στα πιο φιλικά για το περιβάλλον ποδήλατα. Ακόμη, το να περιορίσουμε την ηλεκτρική ενέργεια, πράγμα που σημαίνει πιο συνετή χρήση οικιακών συσκευών, να μην κατασπαταλούμε τα νερό και η ανακύκλωση συμπληρώνουν τα βασικά μέτρα που μπορούμε και πρέπει να πάρουμε όλοι. Από σήμερα!
Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Από τη Νομαρχία: Οι καθηγητές του ΑΠΘ Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας Θεόδωρος Καρακώστας και επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής Θεόδωρος Δαρδαβέσης θα μιλήσουν τη Δευτέρα, 7 Απριλίου με θέμα σχετικό με το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας «Προστατέψτε την υγεία από την κλιματολογική αλλαγή». Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ο χώρος πραγματοποίησης της εκδήλωσης.
Από το Δήμο Θεσσαλονίκης: Το πρωί της Παγκόσμια Ημέρας Υγείας, την ερχόμενη Δευτέρα, από τις 08.30 έως τις 13.30 θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Εταιρία Αρτηριοσκλήρωσης Β. Ελλάδος, στην πλ. Αριστοτέλους. Εκεί οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις χοληστερίνης και άλλων λιπιδίων, καθώς και της αρτηριακής πίεσης.
Ο καθηγητής Παύλος Τούτουζας, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας θα μιλήσει για το «Σύγχρονο τρόπο ζωής και τις καρδιαγγειακές παθήσεις» τη Δευτέρα, στις 19.30 στο ξενοδοχείο «Μakedonia Palace». Αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε έτος η στεφανιαία νόσος «κοστίζει» 4,5 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη και 17 εκατομμύρια συνολικά στον κόσμο, εύκολα καταλαβαίνει την ανάγκη ενημέρωσης και προβληματισμού ακόμη πάνω στο θέμα. Οσο για την οικονομική παράμετρο; Η αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών κοστίζει σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη 250Ε ετησίως. Στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής κ. Σταύρος Πανάς, αντιπρύτανης ΑΠΘ, θα τιμηθεί για τις καινοτόμες έρευνές του σχετικά με το σύστημα πλοήγησης των τυφλών (Smart eyes), όπως επίσης και ο υπέργηρος γιατρός κ. Σταύρος Πολυζωΐδης και η νοσηλεύτρια Ελένη Καραλή.
Περί σουρεαλισμού και άλλων δαιμονίων
Της Χριστίνας Μπατσίλα, christinabatsila@yahoo.gr
Υπάρχει ένα ρεύμα στη σύγχρονη τέχνη, που ξεκίνησε από την ποίηση, που ονομάζεται σουρεαλισμός ή στα ελληνικά υπερρεαλισμός. Ο θεωρητικός του ρεύματος, Αντρέ Μπρετόν, στο Μανιφέστο του Σουρεαλισμού το 1925, το ορίζει ως την τέχνη της αυτόματης γραφής, «ελλείψει οποιουδήποτε ελέγχου που ασκείται από τη λογική».
Σήμερα, 85 σχεδόν χρόνια μετά, το ρεύμα φαίνεται να έχει σπάσει τα όρια και να έχει καταφέρει αυτό που άλλες μορφές τέχνης απέτυχαν. Εχει περάσει στην κοινωνία. Μόνο έτσι μπορούμε πλέον να εξηγήσουμε όλα όσα βλέπουμε γύρω μας. Μόνο σουρεαλιστικές, που δεν διαθέτουν δηλαδή λογική, μπορούν να θεωρηθούν οι απόψεις ότι η ομοφυλοφιλία είναι αυτή που εξισώνει τους ανθρώπους με τα ζώα, και όχι για παράδειγμα η έλλειψη πόσιμου νερού και τροφής, οι θάνατοι από ασθένειες που θα θεραπεύονταν αν υπήρχαν τα χρήματα, η διακίνηση ανθρώπων από κυκλώματα trafficking, μια σύγχρονη δηλαδή μορφή δουλεμπορίου.
Στερούνται επίσης του ελέγχου της λογικής αυτά που ακούσαμε τις τελευταίες μέρες ότι συνέβησαν στα Ιμια πριν χρόνια - πόσα αλήθεια, το ξεχάσαμε ήδη. Πράγματα που σε κάνουν να πιστεύεις, ή μάλλον να θες να πιστέψεις ότι δε γίνεται να συμβαίνουν αυτά, ότι είναι μέρος ενός σουρεαλιστικού έργου το οποίο απλώς δεν έχουμε αντιληφθεί.
Και η επέλαση του υπερρεαλισμού συνεχίζεται και στην καθημερινή μας ζωή. Οταν ακούς, βλέπεις, αντιλαμβάνεσαι να συμβαίνουν γύρω σου πράγματα που δεν μπορεί να συμβαίνουν λογικά, δεν ερμηνεύονται με την κοινή λογική. Και σου κοστίζουν ανθρώπους, σου κοστίζουν σχέσεις, λίγο από την πίστη σου.
Ξαναγίνεται επίκαιρος ο Λάκης Λαζόπουλος, όχι όμως με το Τσαντίρι του, αλλά με μια ατάκα από τα παλιά, από τη Χήρα Μήτση πιο συγκεκριμένα. Ελεγε τότε ο Λάκης: «Παράλογο; Δεν απαντάει, άρα λογικό». Μόνο που σήμερα το παράλογο απαντάει με βροντερό παρών όλο και πιο συχνά και το λογικό είναι αδικαιολογήτως απόν.
Μόνη λύση, όχι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας, η ομοιοπαθητική. Δοκιμάστε να κάνετε σουρεαλιστικές συνομιλίες με φίλους σας, με αυτόματη σκέψη, χωρίς να έχουν ειρμό τα όσα λέτε. Μετά από λίγο είναι σίγουρο ότι θα αρχίσετε να γελάτε και θα αποφορτιστείτε. Κάτι είναι κι αυτό, δε νομίζετε;
Στις σκοτεινές αίθουσες
επιμέλεια: Νίκη Κεφαλά
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΠΡΙΖ
Σκηνοθεσία: Μάρτιν ΜακΝτόνα
Παίζουν: Κόλιν Φάρελ, Μπρέντον Γκίλσον, Ρέιφ Φάινς
Τι συμβαίνει; Δύο Ιρλανδοί επαγγελματίες δολοφόνοι, μετά το φιάσκο μιας αποστολής τους στο Λονδίνο, παίρνουν εντολή από το αφεντικό τους να κάνουν ένα διάλειμμα. Τους στέλνει έτσι για διακοπές στη Μπριζ. Η παραμονή τους ωστόσο στην όμορφη βελγική πόλη δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη, γιατί σύντομα θα κληθούν να δώσουν μια μάχη ζωής και θανάτου που θα έχει στόχους και τους δύο. Η πιο συγκεκριμένα τον έναν εναντίον του άλλου.
Να το δω; Η ταινία που συνδυάζει τα στοιχεία της μαύρης κωμωδίας με αυτά του θρίλερ αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του θεατρικού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτούαγκ. Η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστού διδύμου λειτουργεί άψογα, ενώ οι έξυπνοι διάλογοι χτίζουν μια συναρπαστική κινηματογραφική εμπειρία γεμάτη σασπένς.
SUPERHERO MOVIE
Σκηνοθεσία: Κρεγκ Μέιζιν
Παίζουν: Σάρα Πάξτον, Λέσλι Νίσλεν, Πάμελα Αντερσον
Ο Ρικ, ένας από τους looser του σχολείου, αποκτά υπερφυσικές ικανότητες μετά το τσίμπημα ενός μεταλλαγμένου εντόμου. Εχοντας πλέον τη δύναμη στα χέρια του, αποφασίζει να πολεμήσει το κακό που ακούει στο όνομα Λου και έχει στόχο να κυριαρχήσει το κόσμο. Οι απανταχού σούπερ - ήρωες σατιρίζονται δίχως...έλεος σε αυτή τη κωμωδία που φέρνει μετά από χρόνια το Λέσλι Νίλσεν στο προσκήνιο.
ΣΗΜΕΙΟ ΥΠΕΡΟΧΗΣ
Σκηνοθεσία: Πιτ Τράβις
Παίζουν: Ντένις Κουέιντ, Μάθιου Φοξ, Φόρεστ Γουίτακερ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Γουίλιαμ Χαρτ
Η δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου των ΗΠΑ σε συνάντηση κορυφής κατά της τρομοκρατίας στην Ισπανία σπέρνει το πανικό. Οκτώ διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο μυστικοί πράκτορες της προεδρικής φρουράς, μπλέκονται στο κυνήγι του δολοφόνου.
FUNNY GAMES
Σκηνοθεσία: Μίκαελ Χάνεκε
Παίζουν: Ναόμι Γουότς, Τιμ Ροθ, Μάικλ Πιτ, Μπρέιντι Κορμπέ
Μητέρα, πατέρας και γιος αποφασίζουν να αποδράσουν για ένα σαββατοκύριακο στο εξοχικό τους. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό. Είναι μια υπέροχη μέρα, έχουν κανονίσει να παίξουν γκολφ με τους κολλητούς τους, ενώ πατέρας και γιος έχουν πάει να θαυμάσουν το ιστιοπλοϊκό της οικογένειας. Το σκηνικό θα ανατραπεί όταν δύο ψυχωτικοί νεαροί υπεράνω υποψίας θα τους πιάσουν όμηρους. Δέκα χρόνια μετά το «Funny Games», ο Αυστριακός σκηνοθέτης διασχίζει τον Ατλαντικό και ξαναφτιάχνει το ριμέικ της ταινίας του πλάνο-πλάνο και σκηνή-σκηνή.
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ
Σκηνοθεσία: Τζέισον Φρίντμπεργκ, Ααρον Σέλτζερ
Παίζουν: Κάρμεν Ηλέκτρα, Κέβιν Σόρμπο
Ο βασιλιάς της Σπάρτης, Λεωνίδας, χωρίς κανέναν οπλισμό παρά μόνο με...δερμάτινα εσώρουχα, ηγείται μιας ομάδας 13 Σπαρτιατών που αναλαμβάνουν την υπεράσπιση της πατρίδας τους ενάντιας στους εισβολείς Πέρσες! Αλλη μια παρωδία στο κλίμα των ταινιών «Scary Movie» και «Date Movie» που αυτή τη φορά σατιρίζει τους «300».
Αν μείνετε σπίτι...
ΤΑ DVD THΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ω Αδελφέ, πού είσαι; (2001)
Σκηνοθεσία: Τζόελ Κοέν
Παίζουν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Τικ Μπλέικ Νέλσον, Τζον Τορτούρο, Χόλι Χάντερ
To DVD: Τρεις κατάδικοι δραπετεύουν από τη φυλακή, με απώτερο σκοπό την αναζήτηση ενός κρυμμένου θησαυρού. Μετά από την «οδύσσεια» που περνούν μπορεί να τελικά να διαπιστώνουν πως θησαυρός δεν υπάρχει και να γίνονται εν αγνοία τους αστέρια της κάντρι μουσικής αλλά αυτό που αξίζει στο τέλος είναι πάνω από όλα είναι το «ταξίδι» που προηγήθηκε…
Μας άρεσε: Η ταινία που είναι βασισμένη στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, έχει έξυπνους διαλόγους (το σενάριο υπογράφουν οι αδερφοί Κοέν) που σε συνδυασμό με τις «αφελείς» ερμηνείες των πρωταγωνιστών, δημιουργούν ένα πραγματικά απολαυστικό φιλμ. Συν και στην όμορφη μουσική.
Δεν θα σας αρέσει: Το φιλμ εκτυλίσσεται στην αμερικάνικη επαρχία και οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν τη «βαριά» αμερικάνικη γλώσσα που ενδεχομένως να κουράσει.
Είδος: Kωμωδία Γλώσσα: Αγγλικά Ηχος: Digital Theater Sound
Μr. Brooks (2007)
Σκηνοθεσία: Μπρους Εβανς
Παίζουν: Κέβιν Κόνστερ, Ντέμι Μουρ, Γουίλιαμ Χαρτ, Ντέιν Κουκ
To DVD: Ο Ερλ Μπρουκς κρύβεται πίσω από τη διπλή του προσωπικότητα. Από τη μια είναι ένας επιφανής επιχειρηματίας και καλός οικογενειάρχης από την άλλη ένας αδίστακτος εγκληματίας που στήνει καρτέρι σε... ζευγαράκια και μάλιστα κατά την ώρα της ερωτικής πράξης. Η γυναίκα και η κόρη του δεν θα μπορούσαν ποτέ να υποψιαστούν την αλήθεια. Κατά τη διάρκεια όμως μιας δολοφονίας, ένας φωτογράφος θα γίνει μάρτυρας του εγκλήματος.
Μας άρεσε: Οι γρήγοροι ρυθμοί της ταινίας που μας βάζουν απευθείας στη διαταραγμένη ψυχολογία του κυρίου Μπρουκς. Ο Κόστνερ, έχοντας περάσει τις μέρες που θεωρούνταν σταρ πρώτου μεγέθους, ερμηνεύει πειστικά έναν άνθρωπο που βιώνει την άνοδο και την πτώση.
Δεν θα σας αρέσει: Το φινάλε της ταινίας που είναι «διεστραμμένο», όπως και ο ήρωάς της.
Είδος: Δραματική Γλώσσα: Αγγλικά Ηχος: Dolby Digital
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ
«Η επιτυχία είναι έννοια μπερδεμένη»
Ο ηθοποιός ανεβαίνει «Κάθε χρόνο ίδια μέρα» στη Θεσσαλονίκη
Συνέντευξη στη Νάνσυ Παραδεισανού, nancypara@yahoo.gr
Ο Αλέξανδρος Σταύρου δίνει σπάνια συνεντεύξεις. Δεν απασχολεί πολύ τα media με την προσωπική του ζωή, κρατά χαμηλούς τόνους, τόσο που μπορεί να χαρακτηριστεί... ντροπαλός. Η παράσταση «Κάθε χρόνο ίδια μέρα» που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με τον ίδιο και τη Μαριάννα Τουμασάτου να ενσαρκώνουν τον «Τζορτζ» και τη «Ντόρις», αντίστοιχα, ήταν μια καλή αφορμή για κουβεντούλα μαζί του…
Πες μου λίγα λόγια για την υπόθεση.
Είναι μια κωμωδία του Bernard Slade. Πρόκειται για την ιστορία ενός παράνομου ζευγαριού, που και οι δύο έχουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους, αλλά κάθε χρόνο βρίσκονται ένα συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο σ’ ένα ξενοδοχείο και το περνάνε μαζί. Ενδιαμέσως δεν επικοινωνούν καθόλου και συναντιούνται μόνο εκείνες τις μέρες. Στην παράσταση βέβαια βλέπουμε τη διαδρομή του ζευγαριού μέσα ένα χρονικό πλαίσιο 25 ετών. Eχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις, τις οικογενειακές, αυτές με τα παιδιά μας κλπ. Παρακολουθούμε ταυτόχρονα με την ερωτική ιστορία του ζευγαριού και τις ιστορίες όλων όσων αναφέρονται με έμμεσο τρόπο στο έργο. Είναι η πρώτη σεζόν που το ανεβάσαμε στην Αθήνα, σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου.
Πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία!
Aψογη θα την έλεγα εγώ! Ο Κώστας έχει έναν τρόπο να σε απαλλάσσει από τις φοβίες και τις ανασφάλειές σου, δίνοντας χώρο στον ηθοποιό. Μπορεί να σε καθοδηγεί και ταυτόχρονα να ακούει τις προτάσεις σου. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Το ίδιο έργο έχουν ανεβάσει στο παρελθόν ο Αλέκος Αλεξανδράκης με τη Νόνικα Γαληνέα. Μπήκες σε διαδικασία σύγκρισης; Οχι, δε νομίζω ότι ωφελεί σε τίποτα αυτό. Εξάλλου δεν είχα δει εκείνη την παράσταση. Με την κυρία Γαληνέα συνεργάστηκα πριν κάποια χρόνια στο θέατρο και θα το ξανάκανα με μεγάλη μου χαρά. Είναι πολύ σημαντικός και ξεχωριστός άνθρωπος, πολύ καλή στις συνεργασίες της και προσέχει τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω της.
Τι πρέπει να κάνει ένας ηθοποιός για να πετύχει;
Η επιτυχία είναι μια έννοια λίγο μπερδεμένη. Η επαγγελματική επιτυχία είναι διαφορετική από την καλλιτεχνική. Αλλο πράγμα το ένα, άλλο το άλλο. Μπορεί βέβαια πολλές φορές να συμπίπτουν, χωρίς να είναι πάντα κι ο ίδιος δρόμος. Στην επαγγελματική παίζουν σημαντικό ρόλο οι δημόσιες σχέσεις, η εξυπνάδα, το ταλέντο… Η καλλιτεχνική διαδρομή χρειάζεται δουλειά. Πολλή δουλειά!!
Εσύ τι επέλεξες;
Οταν ξεκίνησα επέλεξα να «φτιάξω» πρώτα την καλλιτεχνική μου πορεία και μετά την επαγγελματική. Για να είμαι ειλικρινής, όσο περνούν τα χρόνια, μπορεί να κάνω μια επιλογή σωστότερη επαγγελματικά και όχι τόσο καλλιτεχνικά, αλλά και το ανάποδο. Ο οποιοσδήποτε ρόλος που θα ερμηνεύσω θέλω να με καλύπτει, να βρίσκω κάποιο ενδιαφέρον σ’ αυτόν.
Εχεις διστάσει ποτέ να αναλάβεις κάποιο ρόλο;
Κοίτα, έχω αρνηθεί αρκετές φορές ρόλο, αλλά όταν μ’ αρέσει ένας χαρακτήρας θα τον κάνω. Αν με ιντριγκάρει κάτι σ’ αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά, θα δεχτώ την πρόκληση, χωρίς να φοβηθώ μήπως στιγματιστώ ή κριθώ κάπως από τον κόσμο.
Ποια η γνώμη σου για το νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τη νομική κατοχύρωση της κοινής συμβίωσης ενός ζευγαριού;
Μια χαρά μου ακούγεται. Μπορεί και να το έκανα, αν εξυπηρετούσε σε κάτι. Δε ζούμε σε παλαιότερες εποχές, όπου η γυναίκα καταδυναστεύεται από τον άντρα και πρέπει να προστατευτεί από κάτι. Οπως επίσης δεν ισχύει και το αντίθετο.
Από πού κατάγεσαι;
Από την Κοζάνη, δηλαδή είμαι κοντά στη Θεσσαλονίκη! Αυτός είναι και ο λόγος που έχω τόσο καλή σχέση με την πόλη σας! Μ’ αρέσει πάρα πολύ.
Ατάκα κι επί τόπου
«Θα ήταν κρίμα αν κάτι το οποίο έχει σχέση με την αρχαιότητα στεκόταν εμπόδιο σε ό,τι νομίζω είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη "Μακεδονία"»!
Ρεσιτάλ διπλωματίας
«Εξισώνουν τους ανθρώπους με τα ζώα [με το σύμφωνο συμβίωσης]»
Ανθιμος
Μήπως να τα παντρέψουμε κι αυτά;
«Θέλω να επανιδρύσω το Υπουργείο Πολιτισμού»
Μιχάλης Λιάπης
Η απειλή -της «επανίδρυσης»- συνεχίζεται..
Δημήτρης Μπάσης
«Δεν είμαι ο τραγουδιστής του ενός τραγουδιού»
Ο λαϊκός τραγουδιστής σε μια συνέντευξη σε πρώτο ενικό
Του Αλέξανδρου Σαλαμέ, adisalames@yahoo. com
Να εξηγηθώ ότι με το λαϊκό τραγούδι δυσκολεύομαι. Κυρίως σε επίπεδο κατανόησης. Δεν μπορώ όμως και να μην πετάω τη σκούφια μου για κάποιους λαϊκούς καλλιτέχνες. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Δημήτρης Μπάσης. Πρώτα απ' όλα για τη φωνή του. Από εκεί και πέρα και για το γεγονός ότι παρά τους 120.000(!) δίσκους που πούλησαν οι «Ψίθυροι καρδιάς», δεν τον ψάξαμε ποτέ με το κιάλι. Και αυτό έχει την ίδια σχεδόν σημασία με το ταλέντο του.
Η διαδρομή μου από τους «Ψίθυρους καρδιάς», δέκα χρόνια πριν, μέχρι σήμερα κάθε άλλο παρά έδειξε ότι με στοίχειωσε το συγκεκριμένο τραγούδι. Ηταν η πρώτη μου μεγάλη επιτυχία και ο δίσκος που με έκανε ευρύτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Από εκεί και πέρα όμως απέδειξα ότι δεν είμαι ο τραγουδιστής του ενός τραγουδιού. Εγιναν πολλά και σημαντικά πράγματα από τότε μέχρι σήμερα, όπως η συνεργασία μου με το Μίκη Θεοδωράκη τόσο σε δισκογραφικό όσο και σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων.
Κάθε άνθρωπος έχει την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του. Στο ξεκίνημά μου, όπως ήταν φυσικό, και εγώ δέχτηκα επιρροές από ανθρώπους που θαύμαζα. Οταν όμως μπεις στο χώρο της δισκογραφίας αρχίζεις και καταθέτεις στο στίγμα σου. Και αυτό είναι το σωστό. Να σταματήσεις να ταυτίζεσαι με κάποιους άλλους. Είναι μια μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρεις να βγεις μπροστά και να σταματήσεις να κρύβεσαι πίσω από μεγάλα ονόματα.
Νούμερα όπως οι 120.000 δίσκοι που έκανα με τους «Ψίθυρους καρδιάς», ανήκουν πια στο παρελθόν. Αυτά τα νούμερα στη δισκογραφία πια δεν παίζουν. Εχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Ολα γίνονται με ψηφιακό τρόπο. Αυτός ο αριθμός πωλήσεων, όσο ματαιόδοξο και αν ακούγεται, δεν θα ξανασυμβεί. Ηδη ο χρυσός έχει πέσει στις 15.000 πωλήσεις. Είναι αστείο με 15.000 πωλήσεις να κάνεις απονομή χρυσού.
Ο καινούριος μου δίσκος «Η ζωή αλλού σε πάει» είναι από τους πιο λαϊκούς που έχω κάνει. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ένας δίσκος αρκετά προσαρμοσμένος στο σήμερα.
Το λαϊκό τραγούδι δεν έχει να κάνει μόνο με το ευτελές κομμάτι της διασκέδασης. Εχουν γραφτεί λαϊκά τραγούδια που δεν μπορείς να διασκεδάσεις μαζί τους. Το τραγούδι συνολικά έχει ευτελιστεί και γι' αυτό είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας, από τους καλλιτέχνες μέχρι τον Τύπο και όχι μόνο το λαϊκό.
Κυκλοφόρησε το καινούργιο του CD με τίτλο «Η ζωή αλλού σε πάει» από τη Legend
Ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε το καλοκαίρι του 2007 στην Επίδαυρο «Μουσικές διαδρομές από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα»
Εχει επίσημο site το www. mpasis.gr
Οι πέντε «ξένες αγαπημένες» του Δημήτρη Μπάση:
«Ολα σε θυμίζουν» του Μάνου Λοΐζου
«Το μερτικό μου απ’ τη χαρά» του Μάνου Λοΐζου
«Μικρή Πατρίδα» του Γιώργου Ανδρέου
«Βρέχει στη φτωχογειτονιά» του Μίκη Θεοδωράκη
«Το αγριολούλουδο» του Χρήστου Νικολόπουλου
4.4.08
Το ταμείο της εβδομάδας
Αυξήθηκε η αναγνωσιμότητα των παιδικών βιβλίων στη Θεσσαλονίκη, μαζί και η ελπίδα για μελλοντικούς ενήλικες που θα διαβάζουν περισσότερο.
Μουσειακό έκθεμα e-mail στην Αυστραλία, σε μια προσπάθεια εναρμόνισης με τις αλλαγές στην καθημερινή ζωή. Αν μη τι άλλο, μια έξυπνη ιδέα.
Νέο άλμπουμ ετοιμάζονται να ηχογραφήσουν οι Rolling Stones. Αυτά βλέπουν κάποιοι και ανεβαίνουν τα όρια συνταξιοδότησης.
200.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υπέρ του αιτήματος για δημοψήφισμα με θέμα το ασφαλιστικό. Μπορούσαμε όμως και καλύτερα...
Διεθνής διάκριση για το «Sugartown - οι γαμπροί», με βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο ΔΙεθνές «Dialectus» Festival της Ουγγαρίας.
-
Η κλιματική αλλαγή πιθανότατα εξελίσσεται πιο γρήγορα απ'ότι φοβόμασταν, απ'ότι δείχνει η πρόσφατη αποκόλληση ενός παγόβουνου στην Ανταρκτική.
Αύξηση στις τιμές των διοδίων. Ετσι όπως πάει, με τις αυξήσεις και στη βενζίνη, θα συμφέρει τελικά να πάμε με αεροπλάνο στην Αθήνα.
Αρχίσαμε με επαναλήψεις ελληνικών σειρών το καλοκαίρι, μετά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, τώρα και σε άσχετες στιγμές. Τόση πια δυσπιστία στα νέα σίριαλ από τα τηλεοτπικά κανάλια;
Σύμφωνα με βρετανική έρευνα τα κινητά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε παιδιά. Μήπως να το ξανασκεφτούμε όταν τους τα δίνουμε, έστω και ως παιχνίδι;
Πέθανε ο Ζιλ Ντασέν, «πλήρης ημερών» όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά χωρίς να δει το όνειρο, το δικό του και της Μελίνας, για επιστροφή των Ελγινείων, να πραγματοποιείται.
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2009
(1)
- ► Ιανουαρίου (1)