6.4.08

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ



«Η επιτυχία είναι έννοια μπερδεμένη»

Ο ηθοποιός ανεβαίνει «Κάθε χρόνο ίδια μέρα» στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στη Νάνσυ Παραδεισανού, nancypara@yahoo.gr

Ο Αλέξανδρος Σταύρου δίνει σπάνια συνεντεύξεις. Δεν απασχολεί πολύ τα media με την προσωπική του ζωή, κρατά χαμηλούς τόνους, τόσο που μπορεί να χαρακτηριστεί... ντροπαλός. Η παράσταση «Κάθε χρόνο ίδια μέρα» που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με τον ίδιο και τη Μαριάννα Τουμασάτου να ενσαρκώνουν τον «Τζορτζ» και τη «Ντόρις», αντίστοιχα, ήταν μια καλή αφορμή για κουβεντούλα μαζί του…

Πες μου λίγα λόγια για την υπόθεση.

Είναι μια κωμωδία του Bernard Slade. Πρόκειται για την ιστορία ενός παράνομου ζευγαριού, που και οι δύο έχουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους, αλλά κάθε χρόνο βρίσκονται ένα συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο σ’ ένα ξενοδοχείο και το περνάνε μαζί. Ενδιαμέσως δεν επικοινωνούν καθόλου και συναντιούνται μόνο εκείνες τις μέρες. Στην παράσταση βέβαια βλέπουμε τη διαδρομή του ζευγαριού μέσα ένα χρονικό πλαίσιο 25 ετών. Eχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις, τις οικογενειακές, αυτές με τα παιδιά μας κλπ. Παρακολουθούμε ταυτόχρονα με την ερωτική ιστορία του ζευγαριού και τις ιστορίες όλων όσων αναφέρονται με έμμεσο τρόπο στο έργο. Είναι η πρώτη σεζόν που το ανεβάσαμε στην Αθήνα, σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου.

Πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία!

Aψογη θα την έλεγα εγώ! Ο Κώστας έχει έναν τρόπο να σε απαλλάσσει από τις φοβίες και τις ανασφάλειές σου, δίνοντας χώρο στον ηθοποιό. Μπορεί να σε καθοδηγεί και ταυτόχρονα να ακούει τις προτάσεις σου. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Το ίδιο έργο έχουν ανεβάσει στο παρελθόν ο Αλέκος Αλεξανδράκης με τη Νόνικα Γαληνέα. Μπήκες σε διαδικασία σύγκρισης; Οχι, δε νομίζω ότι ωφελεί σε τίποτα αυτό. Εξάλλου δεν είχα δει εκείνη την παράσταση. Με την κυρία Γαληνέα συνεργάστηκα πριν κάποια χρόνια στο θέατρο και θα το ξανάκανα με μεγάλη μου χαρά. Είναι πολύ σημαντικός και ξεχωριστός άνθρωπος, πολύ καλή στις συνεργασίες της και προσέχει τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω της.

Τι πρέπει να κάνει ένας ηθοποιός για να πετύχει;

Η επιτυχία είναι μια έννοια λίγο μπερδεμένη. Η επαγγελματική επιτυχία είναι διαφορετική από την καλλιτεχνική. Αλλο πράγμα το ένα, άλλο το άλλο. Μπορεί βέβαια πολλές φορές να συμπίπτουν, χωρίς να είναι πάντα κι ο ίδιος δρόμος. Στην επαγγελματική παίζουν σημαντικό ρόλο οι δημόσιες σχέσεις, η εξυπνάδα, το ταλέντο… Η καλλιτεχνική διαδρομή χρειάζεται δουλειά. Πολλή δουλειά!!

Εσύ τι επέλεξες;

Οταν ξεκίνησα επέλεξα να «φτιάξω» πρώτα την καλλιτεχνική μου πορεία και μετά την επαγγελματική. Για να είμαι ειλικρινής, όσο περνούν τα χρόνια, μπορεί να κάνω μια επιλογή σωστότερη επαγγελματικά και όχι τόσο καλλιτεχνικά, αλλά και το ανάποδο. Ο οποιοσδήποτε ρόλος που θα ερμηνεύσω θέλω να με καλύπτει, να βρίσκω κάποιο ενδιαφέρον σ’ αυτόν.

Εχεις διστάσει ποτέ να αναλάβεις κάποιο ρόλο;

Κοίτα, έχω αρνηθεί αρκετές φορές ρόλο, αλλά όταν μ’ αρέσει ένας χαρακτήρας θα τον κάνω. Αν με ιντριγκάρει κάτι σ’ αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά, θα δεχτώ την πρόκληση, χωρίς να φοβηθώ μήπως στιγματιστώ ή κριθώ κάπως από τον κόσμο.

Ποια η γνώμη σου για το νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τη νομική κατοχύρωση της κοινής συμβίωσης ενός ζευγαριού;

Μια χαρά μου ακούγεται. Μπορεί και να το έκανα, αν εξυπηρετούσε σε κάτι. Δε ζούμε σε παλαιότερες εποχές, όπου η γυναίκα καταδυναστεύεται από τον άντρα και πρέπει να προστατευτεί από κάτι. Οπως επίσης δεν ισχύει και το αντίθετο.

Από πού κατάγεσαι;

Από την Κοζάνη, δηλαδή είμαι κοντά στη Θεσσαλονίκη! Αυτός είναι και ο λόγος που έχω τόσο καλή σχέση με την πόλη σας! Μ’ αρέσει πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: