Προστατευτείτε από τις κλιματολογικές αλλαγές!
Οι μεταβολές του κλίματος δεν απειλούν κάποιο αόριστο μέλλον του πλανήτη, αλλά την υγεία μας σήμερα. Αυτό είναι το φετινό μήνυμα της «Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας».
Το 2002 στην Ινδία πέθαναν 60.000 άνθρωποι από διάφορες αρρώστιες, τις οποίες όμως η μόλυνση του περιβάλλοντος είχε επιδεινώσει δραματικά. Πέρσι τον Οκτώβριο τροπική καταιγίδα είχε προκαλέσει πλημμύρα στο 80% της επικράτειας στη Δημοκρατία του Αγ. Δομήνικου, προκαλώντας την κατάρρευση του συστήματος ύδρευσης και δυσχεραίνοντας σημαντικά την επικοινωνία ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο κομμάτι της χώρας, πλήττοντας έτσι σοβαρά και το σύστημα περίθαλψης. Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα, πρόσφατα μάλιστα, για το πόσο οι κλιματολογικές αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τις ζωές, την υγεία και την ίδια τη σωματική ακεραιότητά μας με διάφορους τρόπους. Με στόχο λοιπόν να τονίσει αυτήν ακριβώς αυτήν την παράμετρο της στενής σύνδεσης ανάμεσα στην υγεία σήμερα - όχι σε κάποια επόμενη γενιά - και τις κλιματολογικές αλλαγές, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που εορτάζεται από το 1948 κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, έχει ως θέμα την «προστασία της υγείας μας από τις κλιματολογικές αλλαγές».
60.000 θάνατοι...
Υπολογίζεται ότι 60.000 θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με κάποιο τρόπο με κλιματολογικά συνδεδεμένες φυσικές καταστροφές - οι περισσότεροι από αυτούς σε αναπτυσσόμενες χώρες. Από τη μία τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν τους κινδύνους για υλικές καταστροφές, αλλά και σωματικές βλάβες, ενώ από την άλλη η δυναμική λοιμωδών νοσημάτων, της ελονοσίας, της διάρροιας και της κακής διατροφής, κυρίως στα παιδιά, παίρνει άλλες διαστάσεις εξαιτίας των μεταβολών του κλίματος.
Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε;
Μειώστε το «αποτύπωμά» σας από διοξείδιο του άνθρακα στον πλανήτη. Αυτή είναι η παρότρυνση - στόχος που αφορά όλους μας. Κάποιοι από τους τρόπους για να την εφαρμόσουμε είναι ο περιορισμός των μετακινήσεών μας με αεροπλάνο (εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα) και αυτοκίνητο, η προτίμησή μας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στα πιο φιλικά για το περιβάλλον ποδήλατα. Ακόμη, το να περιορίσουμε την ηλεκτρική ενέργεια, πράγμα που σημαίνει πιο συνετή χρήση οικιακών συσκευών, να μην κατασπαταλούμε τα νερό και η ανακύκλωση συμπληρώνουν τα βασικά μέτρα που μπορούμε και πρέπει να πάρουμε όλοι. Από σήμερα!
Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Από τη Νομαρχία: Οι καθηγητές του ΑΠΘ Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας Θεόδωρος Καρακώστας και επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής Θεόδωρος Δαρδαβέσης θα μιλήσουν τη Δευτέρα, 7 Απριλίου με θέμα σχετικό με το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας «Προστατέψτε την υγεία από την κλιματολογική αλλαγή». Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ο χώρος πραγματοποίησης της εκδήλωσης.
Από το Δήμο Θεσσαλονίκης: Το πρωί της Παγκόσμια Ημέρας Υγείας, την ερχόμενη Δευτέρα, από τις 08.30 έως τις 13.30 θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Εταιρία Αρτηριοσκλήρωσης Β. Ελλάδος, στην πλ. Αριστοτέλους. Εκεί οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις χοληστερίνης και άλλων λιπιδίων, καθώς και της αρτηριακής πίεσης.
Ο καθηγητής Παύλος Τούτουζας, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας θα μιλήσει για το «Σύγχρονο τρόπο ζωής και τις καρδιαγγειακές παθήσεις» τη Δευτέρα, στις 19.30 στο ξενοδοχείο «Μakedonia Palace». Αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε έτος η στεφανιαία νόσος «κοστίζει» 4,5 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη και 17 εκατομμύρια συνολικά στον κόσμο, εύκολα καταλαβαίνει την ανάγκη ενημέρωσης και προβληματισμού ακόμη πάνω στο θέμα. Οσο για την οικονομική παράμετρο; Η αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών κοστίζει σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη 250Ε ετησίως. Στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής κ. Σταύρος Πανάς, αντιπρύτανης ΑΠΘ, θα τιμηθεί για τις καινοτόμες έρευνές του σχετικά με το σύστημα πλοήγησης των τυφλών (Smart eyes), όπως επίσης και ο υπέργηρος γιατρός κ. Σταύρος Πολυζωΐδης και η νοσηλεύτρια Ελένη Καραλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου