23.3.08

δια - κριτικά

Ενα κλικ μονάχα

Της Σόνιας Ταλαντινού, stalantinou@ekdotiki.gr
Τις προάλλες στο γραφείο μπήκε ένας συνάδελφος και άρχισε να επαινεί την αξία ενός άλλου συναδέλφου που αποχωρεί από την «οικογένειά» μας. Με αφορμή το περιστατικό, σχολιάσαμε με μια φίλη πόσο σημαντικό είναι ένα «μπράβο». Ενα «μπράβο», όμως, όσο είσαι ακόμα στη δράση και όχι αφού παροπλιστείς από την οποιαδήποτε δραστηριότητα -όχι ότι μετά χάνει την αξία του, αλλά έχει άλλη δυναμική. Εμένα όταν μου έλεγαν «μπράβο» από μικρή φούσκωνα τόσο που νόμιζα ότι θα σκάσω, ανέβαιναν δάκρυα στα μάτια μου και άρχιζε η ταχυπαλμία. Τα συμπτώματα εξακολουθούν ακόμα να εμφανίζονται, αλλά πολύ πιο αραιά, γιατί σπάνια θα ακούσω πια και την επιβράβευση. Ισως πρόκειται και για τα μόνα συμπτώματα για τα οποία δε θορυβούμαι, δεν απευθύνομαι στο γιατρό και θα ήθελα να ξαναεμφανιστούν. Μια καλή κουβέντα δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από ένα απλό... κλικ. Από το σχολείο κιόλας σε κάνει να νιώθεις σπουδαία και ότι μπορείς να κάνεις και άλλα πολλά ακόμα. Αποκτάς την πεποίθηση ότι κάνεις κάτι καλό και σε μπολιάζει με την όρεξη να το διαιωνίσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κλικ από το δάσκαλο ή το γονιό να σκεφτεί για να σου το πει.
Ενα κλικ προφανώς απέχουν πολλά καλά πράγματα από τη ζωή μας, μια μικρή μόνο μετατόπιση σκέψης και δράσης. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο μεγάλα. Ενα κλικ αν κάνεις κάθε μέρα μπαίνοντας στο γραφείο για να αποβάλλεις αρνητικές σκέψεις, ένα κλικ για να κάνεις πίσω όταν αρχίζει η ένταση, ένα κλικ για να δικαιώσεις την άποψη του απέναντι, ένα κλικ για να παλέψεις για το δίκιο σου με αξιοπρέπεια, ένα κλικ για να σκεφτείς ότι είσαι ίσος με τον απέναντι και ότι κάποια στιγμή θα ανταλλάξετε θέσεις, ένα κλικ για να ερωτευτείς ή να συμπαθήσεις κάποιον ή ακόμα και να τον αντιπαθήσεις. Αλλά πάλι και μ' ένα κλικ μπορείς να τον κοιτάξεις από μια άλλη οπτική.
Αυτή η μαγική λέξη στην κυριολεξία σημαίνει ο ήχος που ακούγεται όταν εφαρμόζεται κάτι τέλεια σε μια εγκοπή, δηλαδή κλειδώνει. Με άλλα λόγια όταν κλειδώνει σωστά η διάθεσή και η πρόθεσή μας, έχουμε και το καλύτερο αποτέλεσμα. Γιατί αν πας ένα κλικ πιο πέρα, για να σταθεί και ο άλλος κάτω από την ομπρέλα, θα έχεις παρέα, το ίδιο κι αν κάνεις ένα κλικ στην πετσέτα σου για να ξαπλώσει κάποιος δίπλα σου. Αν πάλι κάνεις ένα κλικ την ώρα που προσπαθείς να σκεφτείς, οι ιδέες σου μπορεί να σε καταπλήξουν -και όχι μόνο εσένα-, κι αν κάνεις ένα κλικ πιο γρήγορα μπορεί να προλάβεις να βρίσκεσαι τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος. Αν κάνεις ένα κλικ με το αυτοκίνητο πιο μπροστά, μπορεί να εξυπηρετήσεις κάποιον που θα βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη κι αν κάνεις ένα κλικ στην κυριολεξία από ψυχής μπορεί η φωτογραφία σου να βρεθεί η καλύτερη εικόνα του μήνα στο Reuters, όπως του φίλου μου Γρηγόρη, να σε κάνει χαρούμενο και περήφανο και μαζί με σένα και όλους όσοι σε αγαπάνε.
Καθημερινά κάνουμε χιλιάδες κλικ τόσο ασυνείδητα όσο και συνειδητά. Ενα κλικ μακριά είναι και οι στιγμές ευτυχίας μας. Προχθές στο τηλέφωνο μιλούσα με μια φίλη και τη ρωτούσα πώς αισθάνεται αυτόν τον καιρό, που θαρρείς όλοι οι πλανήτες κινούνται ανάδρομα, τα τρίγωνα μεταξύ τους είναι δυσμενή και η Κρόνια επιρροή έχει πέσει στο κεφάλι μας ωσάν αγαλματάκι με φόρα από το ράφι της βιβλιοθήκης και μαζί με αυτούς και το μυαλό μας. Μου είπε, λοιπόν, ότι έχει καιρό που της έγινε ένα κλικ και την είδε αλλιώς τη δουλειά. Αφαιρεί από πεδίο της ό,τι τη δυσαρεστεί και αν δεν μπορεί, το λύνει και πάει παρακάτω. «Αφού όλα θα γίνουν τελικά», με καθησύχασε. Κάπως έτσι από την προηγούμενη εβδομάδα έκανα κι εγώ κλικ -για χιλιοστή φορά στη ζωή μου και όχι τελευταία - και μετατόπισα τη σκέψη και τη δράση μου κάπου πιο φωτεινά και μελωδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: